Нов доклад на Организацията на обединените нации за участието на

...
 
Нов доклад на Организацията на обединените нации за участието на
Коментари Харесай

ООН: Все повече деца в Сирия стават войници

 

Нов отчет на Организацията на обединените народи за присъединяване на децата във въоръжени спорове по света, оповестен през днешния ден, демонстрира увеличение на потреблението на деца бойци в Сирия, даже когато боевете затихват в множеството елементи на страната, предава БГНЕС.

През последните три години броят на децата, наети от разнообразни въоръжени групировки в Сирия, се е нараснал от 813 през 2020 година на 1296 през 2021 година и 1696 през 2022 година, съгласно отчета на Организация на обединените нации.

Сред тези, за които се твърди, че набират деца, е съдружникът на Съединени американски щати в битката против Ислямска страна, кюрдските Сирийски демократични сили. Според отчета единствено през 2022 година една трета от всички случаи на набиране на деца се приписват на тях.

Докладът също по този начин прибавя, че Организация на обединените нации е удостоверила 611 случая на набиране на деца от подкрепяната от Турция Сирийска национална войска, която е имала яростни конфликти с кюрдските SDF в предишното, и 383 от Hayat Tahrir al-Sham, военна милиция, обвързвана с с Ал Кайда, която работи в Северозападна Сирия. Докладът също по този начин изброява 25 случая на рекрутиране на деца от сирийските държавни сили и проправителствените милиции.

„ В цяла Сирия се вербуват деца, сподели изпълнителният шеф на организацията „ Сирийци за истина и правдивост “, Басам Аламад.

Според него в някои случаи децата са набирани принудително. В други малолетни подават сигнали, тъй като те или техните фамилии имат потребност от пари. Някои се причисляват по идеологически аргументи или заради фамилна и племенна преданост. В някои случаи деца се изпращат от Сирия да се бият като наемници в други спорове.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР